Prawo Engla
W związku z zapotrzebowaniem zgłaszanym przez czytelników postaramy się pisać więcej wpisów o charakterze edukacyjnym oprócz dotychczasowych analiz technicznych, komentarzy wydarzeń gospodarczych etc. W niniejszym wpisie trochę na temat teorii mikroekonomii.
Czym jest prawo Engla? Pod tym hasłem kryje się następująca mikroekonomiczna zależność: wraz ze wzrostem dochodów udział wydatków na żywność w wydatkach ogółem gospodarstwa domowego (GD) maleje. W tym przypadku mówimy oczywiście o wartości relatywnej wydatków na żywność, porównując ją z całością wydatków GD, w przypadku wzrostu dochodów wydatki na żywność w wartościach bezwzględnych oczywiście rosną, konsumenci kupują coraz droższe, bardziej wyszukane potrawy, jednakże udział tych wydatków w całości maleje.
Zależność ta została zaobserwowana przez niemieckiego statystyka Ernsta Engla w XIX wieku, na podstawie badań nad wydatkami konsumpcyjnymi belgijskich gospodarstw domowych, od tego czasu teoria ta wielokrotnie była testowana oraz potwierdzana empirycznie.
Jak w sposób matematyczny należy rozumieć prawo Engle’a? Zależność ta sprowadza się do następującego twierdzenia:
- żywność, jako tzw. dobro podstawowe/niższego rzędu cechuje się dochodową elastycznością mniejszą od 1
Tak dla ciekawości można dodać jeszcze, że:
- elastyczność dochodowa takich dóbr jak odzież, wydatki na mieszkanie rosną wprost proporcjonalnie do wzrostu dochodów (elastyczność dochodowa = 1)
- wydatki na dobra luksusowe takie jak samochody, sprzęt IT rosną szybciej niż dochody (elastyczność > 1)
Na podstawie teorii Engla powstał bardzo prosty wskaźnik pozwalający porównywać stopień zamożności poszczególnych narodów: wydatki na żywność/dochody ogółem. Generalnie przyjmuje się, że wartości wskaźnika powyżej 33% uznaje się za ubóstwo.
W skrócie podsumowując prawo Engle’a można powiedzieć, że: wydatki na żywność rosną wolniej niż dochody gospodarstw domowych.
Źródło:Die Productions- und Consumptionsverhaeltnisse des Koenigsreichs Sachsen – Ernst Engle
Tags: mikroekonomia prawo engla
Komentarze 0